Inspiráló futóriportok #11: Csoma – Vidovenyecz Dóra

Csoma-Vidovenyecz Dóra vérbeli spártai futóvá vált, akit szerencsére sokan támogatnak futós céljai elérésében. Nincs egy éve, hogy belefogott a futás művészetébe, és azonnal megfertőződött. A futás közösségépítő hatása őt is magával ragadta. De pontosan hogyan is történt mindez?

Emlékszel, hogy mikor és hogyan fertőzött meg a futás szeretete?

Ez egy igazán jó kérdés. Az egész februárban kezdődött. Az akkori kolléganőmmel elkezdtünk januárban diétázni, mert fogyni szerettünk volna. Sokszor mondta, hogy ő a barátnőivel jár futni és hogy milyen jó, csatlakozzak én is. Addig mondogatta és látszott is rajta, hogy sokat fut, így én is elmentem 2019. februárjában velük futni. És minden ezzel a közös futással kezdődött.

Volt valaki, vagy valami, aki/ami segített az elindulásban?

Az elején említett nagyon kedves, támogató és segítőkész kolléganőm, Zsuboriné Kerek Evelin, a barátnője Hajdúné Szabó Erika, akik mérhetetlenül sokat támogattak és támogatnak ebben, nekik köszönhetem, hogy elkezdtem és jóformán megfertőztek a futás és a mozgás szeretetével.

És természetesen, a férjem, Csoma Péter, aki nem akadályoz a céljaim elérésében. Támogat és küzd velem együtt a pályán (is).

 

Heti hányszor edzel, és milyen távokat teljesítesz?

Ezt nehéz lenne meghatározni. Kondiban edzünk, súlyzós edzések és kardiós edzések váltják egymást. Általában megpróbálok odafigyelni arra, hogy heti 2-3 alkalommal fussak. Ha hétvégén versenyre megyünk, akkor azon a héten előtte csak egyszer futok és kétszer súlyzós edzés és a táv az általában 5-8 km között van.
Nem régen változtattam az edzéstervemen, miszerint szeretnék az időmön javítani és annak megfelelően mostanság az 5 km-ken gyorsabban és beszélgetős tempóban futom. Amikor elkezdtem februárban futni, akkor 9 perc volt egy kilométerem, de mostanra már 6:07 volt a legjobb kilométerem és, amikor beszélgetünk közben akkor meg 6:42 az átlagom. Ezt szeretném 6-8 km-es távig felfejleszteni, úgy hogy az időm 5:30-6:15 perc/km legyen.

Edzésterv szerint készülsz, vagy érzésből csinálod?

Eddig inkább a táv szerint mentem és persze, hogy mennyi megy és mennyit bírok. Most már szeretnék az időmre is hangsúlyt fektetni, hogy az is jó legyen a versenyeken. Elmondhatom, hogy edzésterv szerint tudatosan futok.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek a futásban?

A legnagyobb sikerem az, hogy teljesítettem azokat a versenyeket, amiken elindultam és, hogy nem adtam fel. További terveim vannak a futással.
Büszke pedig 2019.06.30-án volt Gödöllőn terep futóverseny és azon 6,5 km-en indultam 52 perces idővel be is értem és még aznap este Hatvanban az éjszakai futóversenyen 5 km-en indultam és azt megállás nélkül 36 percen belül teljesítettem. Erre nagyon büszke vagyok.
Októberben indultam a Spartan Race Spring Charity számban, ez volt az első ilyen megmérettetésem, és eddig ez volt a legnehezebb versenyem mint fizikailag, mint mentálisan. Itt sok mindent le kell küzdeni, és elmondhatom, hogy minden akadályhoz odaálltam és megpróbáltam. Persze volt olyan, ami nem ment, de jövőre folytatom, nincs megállás. Ez a világ, ez a közeg beszippantott :).

Mire készülsz most, mik a terveid?

Idén már csak egy versenyre neveztem be december 28.-ra Tokajba, egy terep futóversenyre. A terep az én közegem. Erre szeretnék megfelelően felkészülni úgy, hogy megjavítsam a Visegrádi csúcstámadás versenyen futott időmet.
A terveim között a terepfutások és a Spartan Race versenyek szerepelnek. Jövőre 3 Spartan versenyen szeretnék indulni, ezekre a felkészülést el is kezdtük a férjemmel illetve egy hatvani házaspárral, ők is Spartanok, Hajdú Bánkuti Zsanett segít a felkészítésben és támogat, hogy a lehető legjobb formánkban starthoz tudjunk állni jövőre a versenyeken.

A Futótárs Kihívások közül melyiken/melyeken indultál?

Eddig csak az idei Beachbody kihívásban vettem részt, de szerintem a következőre is nevezni fogok.

Nehéz volt alkalmazkodni a verseny virtuális jellegéhez?

Könnyebbséget jelenet nekem, hogy akkor és ott csinálhatom, ahol tudom és szeretném. Nem a legideálisabb napot választottam, akkor volt a legmelegebb és a teremben is fülledt volt a levegő, de megcsináltam, és ez a lényeg.

Mit üzennél múltbéli önmagadnak, aki épp kezdi a futóedzéseket?

Csak a célod legyen a szemed előtt. Csakis előre kell tekinteni, az a jövő.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!