Inspiráló futóriportok #9: Szebeni Péter és egy különleges kezdet

Orvosi javaslatra kezdett futni, de a valódi lökést egy különleges személy adta neki a futás felé. Szebeni Péterrel készült riportból kiderül, hogy a kezdés után voltak kihagyások, hogy aztán egy csodaszép átmeneti cél elérése teljesüljön a számára.

Emlékszel, hogy mikor és hogyan fertőzött meg a futás szeretete?

Középiskolás koromban apámmal kezdtem el futni. Akkor derült ki, hogy szívzörejem van, és magas a vérnyomásom, és orvosi javaslatra kezdtünk el sportolni. Mivel ő is korábban futott, így a háztömb körüli 2 km-es körrel indítottunk. Heti többször jártunk el, és fokozatosan növeltük a távot, az érettségi idejére már heti 3-4 alkalommal futottunk 10 km-t, de sajnos az egyetem alatt nagyon elhanyagoltam a dolgot, és csak úgy 2016 környékén, ekkor már egyedül kezdtem ismét bele.

Volt valaki, vagy valami, aki/ami segített az elindulásban?

Ahogy az első válaszban írtam, konkrét személy, apám segített a kezdésben.

Heti hányszor edzel, és milyen távokat teljesítesz?

Korábban csak úgy heti egyszer, de idén év elejétől heti kétszer járok el futni, reggelente pedig végzek súlyzós erőnléti edzéseket is.Heti egy nagyobb távolságot futok, úgy 12-18 km között 5 perc/km átlag tempóban, és egy rövidebbet. 8-12 km közöttit gyorsabb 4:30/km tempóban. Mivel nemrég elkezdtem tájfutáson is indulni, így az egyiket igyekszem emelkedős terepen teljesíteni, a Hármashatár-hegyre szoktam felfutni.

Edzésterv szerint készülsz, vagy érzésből csinálod?

Valahol a kettő között, vannak kitűzött célok, de inkább csak a futás szeretete miatt csinálom, megnyugszom közbe. A céljaimat pedig igyekszem rugalmasan kezelni.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek a futásban?

Idén teljesítettem az első félmaratonomat, és egyben ez volt az első valódi versenyem is. Emiatt nagyon izgultam, már a rajtszám átvételnél is, de az egész szervezés miatt. De a kezdeti felfokozott félelmet utána felfokozott eufória is követte. Már a verseny közben sokkal lelkesebbnek, erősebbnek éreztem magam, így a kitűzött célidőmhöz képest nagyon sokat javítottam (2 órán belül akartam futni, és végül 1:47-es időm lett).

Mire készülsz most, mik a terveid?

Nemrég több ismerősöm is aktívan belekezdett a futásba, így már nem egyedül járok versenyekre. Most egy 19 km-es tájfutó versenyre hajtunk, ami távban majdnem megközelíti a félmaratont, de a terepviszonyok és emelkedők miatt sokkal megterhelőbb lesz.

A Futótárs Kihívások közül melyiken/melyeken indultál?

A 2018-as nyári kihívás volt az első, majd az év végi fagyos futam, ahol már 2. helyezést értem el, és legutóbb az idei nyári Beach Body futam, ahol pedig már nyertem is.

Nehéz volt alkalmazkodni a verseny virtuális jellegéhez?

Mivel korábban csak magam miatt futottam, így sokat számítottak a visszajelzések, jó volt feltölteni az eredményeket az oldalra, és biztatást kapni rá. A verseny szituáció inspirálóan hatott rám, és nem volt nehézkes, mivel az első esetben pont olyan távolságot kellett teljesíteni, amit magamtól is szoktam futni. A második kihívásnál, amikor 30 perc alatt kellett a lehető legtöbbet lefutni, már eltérő készülést igényelt, mint ahogyan alapból futni szoktam, főleg mivel amiatt próbáltam ki a futópadot is. 🙂

Mit üzennél múltbéli önmagadnak, aki épp kezdi a futóedzéseket?

Azt hiszem azt, hogy ne izgulj, jól csinálod. 🙂

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!