Inspiráló futóriportok 1#: Bötykös Nóra

Az inspiráló futók közül a Futótárs Kihívások abszolút bajnokát ismerhetitek meg, Bötykös Nórát, aki katonaként dolgozik, és tényleg mindene a sport. És mit, hogyan csinál a sikerei eléréséhez? Kiderül.

Emlékszel, hogy mikor és hogyan fertőzött meg a futás szeretete?

A sport mindig is része volt az életemnek. Táncoltam, futottam, röplabdáztam és évekig kézilabdáztam. A futás volt a biztos pont, ami mindig is jelen volt és eljött az idő, amikor már csak ez maradt meg nekem.

Volt valaki, vagy valami, aki/ami segített az elindulásban?

A sport mindenre megtanít, ami az élethez kell. Minden egyes km alázatra tanít, nem szabad lebecsülni, mert néha egy lépés is hatalmas erőfeszítésbe kerül. Megmutatja, ki is vagy valójában és mire vagy képes. Annyit kapsz vissza, amennyi munkát belefektetsz. Egyszerre imádok és gyűlölök futni, mert olyan, mint egy tükör. Imádom a határaimat feszegetni és legyőzni önmagam. Viszont maximalista vagyok ilyen téren és a futás bizony sokszor tartja a tükröt, visszaránt a földre és a gyengeségeidet az arcodba vágja. Hajt a késztetés, hogy minél jobb legyek és minél messzebbre érjek, hogy a végén már ne hajtsam le a fejem, ha a tükörbe nézek.

Heti hányszor edzel, és milyen távokat teljesítesz?

Régen minden nap futottam, annyit és akkor, ahogyan jólesett. Majd lefutottam az első félmaratonomat és nem tetszett az időm (2:05), elkezdtem komolyabban foglalkozni vele, de többre vágytam. Nem csak teljesíteni és kipipálni a távokat, nyerni akartam. Ekkor 5 km-es versenyeken vettem részt, később áttértem a 10 és fm távokra.

Edzésterv szerint készülsz, vagy érzésből csinálod?

Régen érzésből, de nem voltam kiemelkedő. Viszont elég önfejű vagyok és nehezen viseltem ha megmondták mikor és hogyan fussak. Egy idő után be kellett látnom, hogy ha eredményeket szeretnék elérni, fejet kell hajtanom egy edző előtt.

Tavaly az 5 km-es versenyekre  Zarnóczay Klárával készültem, aki rávezetett az edzéstervekre és erősítésekre. Sokat résztávoztam és erősítettem mellette, majd jöttek az eredmények és sorozatba nyertem a versenyeket. Most szintet ugrottam és fm, illetve maratoni távokra edzek Moós Gergely irányításával. Eleinte heti 4, most már heti 5 edzésem van és pulzuskontroll alapján kezdtük el a közös munkát.

Mit tartasz az eddigi legnagyobb sikerednek a futásban?

Minden kitűzött célom amit elértem vagy egy edzés teljesítése nekem siker. Talán mégis az a legnagyobb sikerem, hogy segítséget kértem mástól és engedem az edzőmnek, hogy megmondja nekem mit, mikor és hogyan kell csinálnom. Nagyon nehéz volt ezt a behatároltságot megszoknom,az elején  sokszor fogta is a fejét Gergely, mikor önfejűsködtem. Viszont beláttam, ha fejlődni szeretnék és a legjobb én akarok lenni, akkor szót kell fogadnom XD

Mire készülsz most, mik a terveid?

Idei nagy célversenyem a Korinthosz 40. Hatalmas megtiszteltetésnek érzem, hogy részt vehetek ezen a nívós versenyen és számomra példaképekkel futhatok együtt. Bevallom őszintén, magasra tettem  a lécet, mivel az első   40 km-em  lesz, éjfélkor rajtolok, mégis  4 órán belül szeretném teljesíteni a távot. Kell a kihívás, nem csak le akarom futni. Ezt a terhet magam tettem magamra és azért megyek el, hogy magam is vegyem le.

A Futótárs Kihívások közül melyiken/melyeken indultál?

A 10 km-es kupakihívás volt az első tavaly áprilisban és azóta az összesen részt vettem. Sőt, végtelenül büszke vagyok anyukámra, akivel együtt teljesítettük a 10 km Hőségben is megy kupakihívást.

Nehéz volt alkalmazkodni a verseny virtuális jellegéhez?

Kifejezettem tetszett, hogy nem volt helyszínhez kötve és bárhol, bármikor teljesíthetőek. Tavaly 8 hónapot töltöttem külföldön és direkt ilyen versenyeket kerestem, amiket kint is teljesíthetek. Eleinte voltak vele fenntartásaim, hogyan lesz eredményhirdetés stb. Aztán úgy gondoltam, hogy  ha valaki részt vesz egy ilyen versenyen, becsületesen teszi. Ő futja meg, feltöltött eredmény ellenében kap érmet és lesz díjazás. Kellemesen csalódtam az ilyen fajta versenyekben és nagyon jó egy-egy verseny alkalmával az ismerős arcokkal “találkozni”. Végig követni valakinek a fejlődését vagy egy kicsit versengeni.

Mit üzennél múltbéli önmagadnak, aki épp kezdi a futóedzéseket?

Nem láttam még vadat, mely szánná magát. 
A madár fagyottan zuhan le az ágról, 
de sosem gondolt rá, hogy sajnálja magát.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!