A futóérem két oldala: Hány futóversenyt vállalj, hogy ne árts magadnak?

Imádod a futóversenyeket, vadászod a futóérmeket? Ragyogó, azonban érdemes odafigyelned saját magadra.

Jobbára minden hétvégére jut egy futóverseny, amin indulni lehetne. Nincs is ezzel baj, ahogy a motivációval sem, hogy legszívesebben mindegyiken részt vennél, bezsebelnéd az érmet. A csillogó csodák, a hangulat, a kihívás vonzalma könnyen beszippant, viszont a figyelmedet ne csak ezeken, hanem saját magadon is tartsd.

Ha edzel és versenyzel, az komoly megterhelés, még akkor is, ha nem a győzelem csak a táv teljesítése a célod. Ha ehhez hozzávesszük, hogy esetleg egy hirtelen elhatározásból érkező életmódváltásban vagy, könnyebben túltolhatod az edzés versenyzés kombinációt.

Csináld okosan:

  • A versenyekre legalább fél évnyi készülési időt szánj. Ha megvan egy adott táv, tehát biztonsággal futsz mondjuk 12 km-et, akkor az abban a távban lévő versenyeket teljesítheted fél évnyi készülés nélkül is.
  • A verseny előtti 2 napban és az azt követő napon ne fuss/ne eddz.
  • Ha erőltetett menetet vállalsz, és minden hétvégén indulsz versenyen, akkor a hét közben ne legyen megterhelő edzésed. Ha túlhajtod magad, könnyen visszaeshet a teljesítményed, nem beszélve az egészségügyi kockázatról.

Hogy hány versenyt vállalj, arra nehéz konkrét választ adni

Én a versenyzői pályafutásom alatt kissé másabb helyzetben voltam, hiszen elsősorban pályaversenyeken vettem részt, melyek rendszerint tavasszal és nyáron voltak, arra kellett készülni. Az alapozás télen kezdődött, és úgy jutottunk el mintegy fél év alatt a megfelelő edzettségi állapotba. Az országos bajnokságokat nyáron tartották (tarják most is), és emiatt volt ez a rend. Persze a tömegfutó versenyek esetén is ez a helyzet, annyi különbséggel, hogy felnőttkorban már rendre előfordult, hogy a téli időszakban, az alapozás részekén, úgymond edzésből versenyeztünk fedett pályán is. Ebben az esetben maga a verseny volt a felmérő edzés.

A tömegfutó verseny esetén minden más. Nyilván elsősorban az élvezet vezérel, másrészről nem élsportolói vagy versenysportolói háttérrel vágsz neki a megmérettetéseknek.

Ez pedig döntő lehet.

Fontos a megtervezett munka és a fokozatosság betartása, és a túledzettség elkerülése. Úgy érzem, ha nincs mögötted több éves tapasztalat, lehetőleg max havi 1 versenyt vállalj be, bármennyire is csábító a virító érem megszerzésének lehetősége.

Ne feledd! Bármikor kérdezhetsz tőlem, szívesen segítelek akár online is. Küldj üzenetet itt vagy a Facebookon.

 

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!