Ebben az esetben tilos a futás! Ez történhet veled, ha felelőtlen vagy

Az elmúlt közel 30 év alatt futottam már mínusz tíz fokban, és nagyjából negyvenötben is nem is egyszer. Élveztem az Ultrabalaton éjszakai szakaszait, amikor rám szakadt az ég, mert az ember ilyenkor még nagyobb hőstettnek érzi, hogy egyáltalán teljesíti a távot. És ez rendben is van. Viszont meg kell találni a középutat a hőstett és vakmerőség között.

Az utóbbi napok időjárása is ragyogóan mutatja, hogy milyen borús helyzetek alakulhatnak ki. És ezekben nem csupán a szakadó eső, a 100 km/h fölötti szél, az arcodba csapódó ágak, esetleg rád zuhanó fák okozhatnak problémát.

Hanem például az is, hogy beléd csap a villám, ami komoly, feszültséggel teli helyzetet okozhat.

Mert az addig oké, hogy esetleg azért mész ki futni, hogy csökkents a stresszt, de így tényleg gyorsan feszült leszel.

És a vicc eddig tartott. A mai világban már annyiféle applikáció létezik, hogy könnyedén kiszámíthatod, a következő x órában, vagy a futásod alatt számítani kell e zivatarra. Ha igen, akkor annak megfelelően szervezd az életedet. Vagy legyen rövidebb az edzés, vagy halaszd későbbre, stb.

Ezt akkor is vedd figyelembe, hogyha nem az Alföldön indulsz neki a kilométereknek. Tényleg nem érdemes viccelni a villámokkal. Elég egyszer balul elsülnie a dolgoknak, elég egyszer összeesküdni ellened az égieknek, és a baj lecsaphat. És, ha lecsap, akkor az sajnos garantáltan nagy baj lesz.

A Házipatika vonatkozó cikkében így ír a lehetséges tünetekről:

“A villámcsapás legtöbbször súlyos, életveszélyes állapotot okoz. Ennek hátterében az áll, hogy elektromos hatása keringésleállást idézhet elő, míg biológiai hatása és hőhatása a szövetek elhalását, megégését eredményezheti. Súlyos esetben a keringés azonnal leáll: ha ilyenkor nem érkezik azonnali segítség, az érintett életét veszti. Az égési sérülés súlyossága annak kiterjedtségétől függ. Maga a villámcsapás egyébként általában kis felületen keresztül történik, a gyökérzethez hasonló, úgynevezett villámrajzolat legtöbbször jól látszik.

Az egyéb sérülések minden esetben attól függnek, hogy a villám a testen hogy halad át, milyen szerveket érint. A legjellemzőbb azonban nem a szervi érintettség, hanem a súlyos izomsérülés és sejtszétesés, ami magas káliumszintet, a későbbiekben pedig veseelégtelenséget eredményez. Az égési sérüléseknek szintén lehetnek hosszabb távú következményei, előfordulhatnak gyógyulási nehézségek. Akár csont is törhet, lévén a villámcsapás olyan izom-összerándulást is okozhat, ami ilyesmit eredményez. A hallás a hanghatás miatt nem károsodik. ”

Gondolom ezek elég elrettentőek ahhoz, hogy semmiképp se kockáztasd a zivatarban edzést.

 

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!