Félmaraton ritmustáblázat: Számold ki a tempódat, és készülj fel profin

A félmaraton sikeres teljesítéséhez érdemes minden eshetőségre fölkészülnöd. Ebbe beletartozik az is, hogy óramű pontossággal megtervezed azt a tempót, amit futni fogsz a tervezett cél eléréséhez.

Való igaz, hogy számtalan futó alkalmazás létezik, amelyik a futás közben mutatja az aktuális ritmust, tájékoztat, hogy mennyi volt a leggyorsabb kilométered, és ellát minden földi jóval, így a félmaraton során is hasznosnak bizonyulhat.

De!

Ha még a felkészülési fázisban vagy, és esetleg résztávos edzésre adnád a fejed, jól jön, ha nem kell azzal húznod az időt, hogy például az 5 perces ezer ritmusát átszámítsd 200 vagy 400 méterre.

Ekkor különösen jó hasznát veszed a ritmustáblázatnak. Ráadásul, ha sokat dolgozol ezekkel a részidőkkel, akkor rögzül a fejedben, így később már kapásból vágni fogod, hogy milyen kilométeres tempó, milyen résztávos időket von maga után.

Van még itt egyéb lehetőség is. 

Ha elhatározod, hogy 6 perces ezrekkel akarod végigfutni a távot, ezek után nem kell minden egyes kilométerre levetítened a részidőket. Megjegyezheted, hogy hol is kell járnod az adott időpontban, ha tartani akarod a kitűzött célt. Ha ez is rögzül, már pedig, miért ne tenné, akkor úgy állhatsz a félmaraton rajtjához, hogy maximálisan tisztában vagy, mit, mikor, hogyan fogsz tenni.

Amit véss az eszedbe!

Ha netalántán kicentiznéd a részidőket, és beállítod magadat mondjuk az 5:40-es ritmusra, hogy 2 órán belül érj a célba, nem árt, ha számolsz a kis tizedesekkel is. Szóval 5:40.5 lesz a részidőd. Magyarán fél másodperccel kijjebb esel az 5:40-en. Ez a kilométerenkénti fél másodperc 20 kilométerre összeadódva már 10 másodperces pluszt jelent, ami, ha abból indulunk ki, hogy nem mindig csontra fél másodpercnyi plusz adódik hozzá, veszélyeztethetné a kétórás álomhatárt.

Mielőtt rálesnél a táblázatra, és letöltenéd a gépedre, nézd át félmaraton témában írt cikkeinket.

Főleg, ha esetleg az első félmaratonodra készülsz, érdemes átolvasnod a tapasztalatainkat:

Kinga edzésterve félmaratonra

Így futottam félmaratont és nekem bejött

Podcastok a félmaratonról

Készen állsz egy félmaratonra? Nézd meg ezt a 8 pontos ellenőrzőlistát!

Ne vágj neki a félmaratonnak, amíg ezeket nem tetted meg!

Heti Hány kilométer kell egy stabil félmaratonhoz? 

Vivicitta félmaraton: Így építsd fel a versenyt a kimagasló eredményért

Félmaraton versenytaktika: Ha a gyorsulás a cél

 

És akkor jöjjön a Ritmustábla. Kattintásra nagyobb méretűvé alakul, és le is töltheted a gépedre.

Félmaraton ritmustáblázat

A félmaraton teljesítéséhez sok sikert kíván.

Adam G. Steve.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!