Négy futótárs és összesen 16 láb? Lehetséges!

Négy futótárs és összesen 16 láb. Lehetséges, ha az ember négy kutyával rója a kilométereket. Ancsa jó ideje ezt teszi, elmeséli, milyen különleges élmény.

Hogy kezdődött el Nálad a futás szeretete, egyből kutyusokkal vágtál neki a felkészüléseknek?

Nem. Félévnyi edzés után beleálltam egy félmaratonba. Nagy mellénnyel mentem oda, hogy ez nekem biztosan sikerülni fog, mert előtte már futottam maratonváltóban 5-10 kilométereket, de aztán persze bukás lett belőle. Ráadásul egy sérülést is összeszedtem.

Mi történt?

Elengedtem egy futót, mert gyorsabb volt nálam. Ez már az a szakasz volt, amikor alig maradt erőm, és miután elfutott mellettem, rosszul léptem. Térdszalagszakadást szedtem össze. Ennek ellenére lefutottam a távot, de utána éreztem, hogy ezt bizony nem így kellett volna.

Mennyire volt súlyos az eset?

Eléggé. Négy térdműtét várt rám.

Aztán szerencsére visszatértél, méghozzá különleges futótársakkal. Mióta futsz kutyákkal?

Kb. egy éve az egyik barátom mutatta meg a kutyás futóversenyek világát. Nekem is van olyan kutyám, amelyik bírja ezt, én is sportoló vagyok, gondoltam, miért ne?

Mennyit segít a kutyus?

Borzasztó sokat. Amikor sima futáson vagyok, akkor hamarabb leszek motiválatlan. Amikor kutyával futok, teljesen kikapcsolok. Elfelejtek gondolkodni. Emiatt sokkal könnyebb az egész.

A tempóban is segítenek?

Abszolút. Pont emiatt, hogy nem gondolkodok, nem figyelek annyira arra, hogy milyen a ritmus, egyszerűen csak futok.

Mind a négy kutya pórázon van?

Van egy futóövem, arra csatlakozik négy póráz, a kutyákon pedig hám.

A versenyek hogyan néznek ki a Hard Dog Race-en?

Félórás csúszásokkal indítanak, 5-6 fő kutya/ember, hogy ne legyen kavarodás, meg a kutyák se vesszenek össze egymással.

Egyes kutyusokra speciális szájkosár kerül, nehogy agresszíven reagáljanak az idegenekkel, illetve kapnak sárga szalagot, amiből a többiek tudják, hogy problémásabb kutyusról van szó.  Dominánsabb, vagy félős.

A szájkosár nem zavarja őket, biztonságos, és lélegezni is remekül tudnak. De az az igazság, hogy a kutyák csak futnak, és azt is elfelejtik, hogy problémásak.

Mekkora távokat teljesítesz?

Fix távok vannak. 5-10 km, és tervben van majd 25 km is. Többféle akadály is van ezeken a versenyeken.

Ezek szerint nem csak sima futásról van szó?

Már az különleges, hogy mindegyiket erőben tartják. Nemcsak gerinckímélőbb, de egészségesebb is. Persze, figyelni kell a talajra. Átlagban 18-20 akadály van egy ilyen versenyen, amelyiket nem tudod megcsinálni, azt kiválthatod például 20 guggolással. Van vizes akadály is, de ha a kutyád fél a víztől, és emiatt nem tudod megcsinálni, akkor sem emberre, sem állatra nem erőltetik rá.

A kutyusok élvezik, ugye?

Borzasztóan. Járunk egy vizslával másik versenyre. Alapvetően nem szereti a nagy tömeget. Egyszerűen nem akar beszállni a kocsiba, mert nem akar hazamenni, pedig nagyon fáradt. Különböző cseleket kell bevetni, hogy beimádkozzuk az autóba.

Csak speciális alkatú kutyák jók az ilyen típusú futáshoz?

Nekem egy tacskó-német vizsla keverékem van. Ő sem egy olyan alkat, de ő élvezi. Keveréktől kezdve az összes fajtáig részt vesznek. Van, aki menhelyes kutyussal érkezik pont azért, hogy reklámozza az örökbefogadást. Szuper emberek, és hangulat. Ha bajban vagy, azonnal segítenek.

 

Olvass további inspiráló riportot. 

Ha Te is mesélnél, írj nekünk a futotars@gmail.com címre.

 

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!