Kicsit megfáztam, most akkor fussak vagy ne?

Csábító a kihívás, hogy dacolva a megfázás kellemetlen tüneteivel kimenj futni, de kérdéses, hogy ezzel az akcióval nem rontasz e a helyzeteden?

A kérdést bontsuk ketté.

Az egyik tényező, hogyha valóban csak kicsit fújod az orrod, akkor azon akár segíthet is a friss levegő. Mindamellett persze, hogy nem hajtod ki a beledet. Magyarán, ha ki is mész futni, abszolút könnyű ritmusban gondolkodj, és tartsd is magad hozzá.

Onnan tudod, hogy szintet léptél a futásban, ha néha képes vagy tudatosan megfékezni magad.
Utasítsd rendre a gondolkodásodat. Kimész futni, de csak lazán.

Valószínűleg nem most vagy életedben először megfázva, úgyhogy kitapasztalhattad, milyen tünetek esetén lehetsz biztos abban, hogy ez komolyabb lefolyású betegség lesz. Netán influenza, láz, vagy nem csak folyik az orrod, hanem a torkod is fáj.  Ha ez az eset állna fenn, akkor annak ellenére, hogy még nem érzed a betegséget erősen, semmiképp se vállalj el edzést. Tuti lerobbansz, és szövődmények is lehetnek.

A másik lehetőség szerint, hogyha megméred a lázad, és minimum hőemelkedésed van, ne fuss! Nem ér annyit!
Az már nem hősködés, hanem egyenesen hülyeség és felelőtlenség!

Még 16 éves koromban edzettem végig három-négy napot betegen a galyatetői edzőtáborban. Az értelme a nagy szenvedésen, és az engem sajnált mindenki (az első edzésig, utána már csak szimplán hülyének gondoltak, teljes joggal) érzésben való lubickoláson túl, nulla volt. Ráadásul tényleg szerencsém volt, mert lazán lehettek volna szövődményei, arról nem beszélve, hogy rejtett szívbetegség esetén akár ennyitől is bedobhattam volna a törölközőt.

Te feltételezésem szerint már elmúlhattál 16, úgyhogy mindenképpen vigyázz magadra. És az én tanácsom szerint, pihend ki a betegséget, viseld türelmesen, mert annál hamarabb térhetsz vissza a pályára.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!