Újraélesztette, majd lefutott 31 km-et a Budapest Maratonon

Elképesztő történet esett meg a 33. SPAR Budapest Maratonon. Egy férfi 11 kilométernél összeesett a pesti alsó rakparton, keringése, légzése leállt. És kiindulva a hírből,  amely alapja az alábbi Facebook bejegyzés, az ellátására alkalmas rohamkocsi érkezéséig 22 perc telt el, a túlélés esélyei nullára redukálódtak volna, ha…

 

dr Szarvas Gábor, a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinika fiatal docense arra nem futott volna, és meg nem kezdte volna a szakszerű újraélesztést

Az, hogy orvosként nem hezitált, még természetesnek is vehetnénk, de a hőstett attól vált igazán teljessé, hogy miután stabilizálta a férfi állapotát, megvárta azt a 22 percet, amíg egy olyan mentő érkezett, amely alkalmas volt a beteg további ellátására – áll a Facebook bejegyzésben.

A mai napon a Semmelweis Egyetemről többen részt vettünk a 33.Spar Maraton 42km-es távján.

A 42 km-es táv 11-es km-nél a pesti rakparton egy ember összeesett és leállt a keringése ill légzése. Amire én odaértem, fürgébb lábú gyermekgyógyász szakorvosjelölt kollégám a Tűzoltó utcai Gyermekklinikáról, Dr. Szarvas Gábor már megkezdte a beteg újraélesztését (kérdeztem kell-e segítség, de mondta vannak elegen és intézik). Utólag tudtam meg, hogy dr. Szarvas Gábor a szakma szabályinak és emberségének megfelelően kivárta azt a 22 percet (!), amíg egy olyan mentő érkezett,amely alkalmas volt a beteg további ellátására és úgy tudom élve átadta a beteget az OMSz rohamkocsijának. Ezt követően lefutotta a 42km-es maraton maradék részét éppen szintidőn belül (persze saját tervezett idejétől jelentősen elmaradva).

Úgy gondolom ez egy olyan emberséges dolog volt ami méltó egy Semmelweis egyetemi dolgozó részéről!

Üdvözlettel:

Dr. Hauser Péter Ph.D. 
gyermekonkológus SE, II.sz. Gyermekklinika

Budapest, 2018. október 7.
A 33. Spar Budapest Maraton rajtja az ELTE lágymányosi campusánál 2018. október 7-én. Jobb szélen a későbbi győztes Csere Gáspár.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Persze ez az egész ügy több kérdést is fölvet, amiről érdemes beszélni

 

Az első, ha figyelembe vesszük, hogy a hétvégén a Cardiff félmaratonon egy 25 és egy 32 éves férfi halt meg célba érés után (habár a verseny 15 éves történetében sosem történt még ilyen), ahol azonnal érkezett szakszerű segítség mentősökkel, akkor láthatjuk, nagyon komolyan kell vegyed magadat, ha a hosszútávfutás mellett döntesz. Nyilván millió egy szempont számításba jöhet.

 

 • Hogyan készültek?
 • Mekkora edzettséggel vágtak neki a távnak?
 • Hogyan frissítettek?
 • Esetleg kisebb betegséggel együtt futottak?
 • Túlhajtották magukat?
 • Vagy olyan genetikai tényezők játszottak szerepet, amelyeket szinte lehetetlennek bizonyult volna előzetesen kiszűrni?

A bejegyzés szerint a 33. SPAR Budapest Maraton résztvevője, talán mondhatjuk futótársunk életben volt, amikor a mentőautóba került, és bízunk abban, hogy stabil maradt az állapota.

 

Már írtam arról, hogy vajon Téged is érinthet –e a hirtelen szívhalál, amikor egy fiatalember esett össze a budapesti félmaraton célja előtt. És az ember ilyenkor szeretne kapaszkodót találni, ami megmagyarázná a borzalmakat. És ez a kapaszkodó valószínűleg a fentebb sorolt kérdésekre adott válaszokból kerülne ki.

 

A kérdés inkább, hogy hogyan tudod a minimálisra csökkenteni az esélyét, hogy Veled is megtörténjen ilyesmi.

 

 • Mindig fokozatosan építkezz, ne akarj azonnali eredményeket
 • Legalább 3-4 alkalommal teljesítsd edzésen a kiválasztott táv háromnegyedét
 • Frissíts aktívan, és változatosan: Iso Ital, zselé, banán, víz, szőlőcukor.
 • Ha beteg vagy, akár kisebb nátha is, ne eddz
 • A versenyen okosan oszd be az erődet, ne hagyd, hogy elvigyen a hév
 • Minden évben ellenőrizted magad. Vérvétel, kardio kontroll. Nyugalmi és terheléses EKG, szívultrahanggal.

Ezzel minimalizálhatod az esetleges kockázati tényezőket, amelyekről a futáskönyvben bővebben írtam.

 

A másik szempont, amiről beszélhetnénk, hogy az ellátásra alkalmas mentő kiérkezéséig eltelt 22 perces idő reális -e? Nyilván nem lehet minden kilométerhez mentőautót állítani, ilyen helyzetben 2 perc is évszázadoknak tűnhet. És persze a tömegen sem  vághat át egy rohamkocsi.  Ahányszor hívtam mentőt (szállodai recepción dolgoztam, és jó pár alkalommal riasztott egy-egy vendég infarktus gyanúval) átlagosan 15 percre értek ki. A hotel a budai hegyekben helyezkedett el.

 

Mivel a posztból az is kiderült, hogy a hős futó, dr Szarvas Gábor szintidőn belül, bár nyilvánvalóan tervezett idejénél jóval gyengébbet futva ért célba, kaphatna -e utólagos jóvásírást? Meglátjuk. Ami persze fontosabb, a szerencsétlenül járt futótársunknak mielőbbi gyógyulást kívánunk.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!