Ha maratont futsz a hétvégén, feltétlen olvasd el ezt a cikket

A maratonfutással nem lehet viccelni. Nincs olyan verzió, hogy legyintsünk rá, mindig komoly erőpróba. Kőkeményen kell odaállnod a rajthoz, de persze az sem mindegy, mit csinálsz utána, hogyan építed föl az egész futást. Ehhez igyekszünk segítséget adni.

Ha maratonra adtad a fejed (és a tested többi részét is), akkor hiszem, hogy tisztességesen fel is készültél. Ha ez így is van, már jó eséllyel pályázol a sikeres célba érésre. A következő infografikán megmutatjuk, miként építheted fel a távot úgy, hogy feltételezhetően a legjobb eredménnyel érj célba.

Ez a megoldás üdvözítő lehet, akár az első, akár a sokadik maratonodra készülsz. Semmi sincs kőbe vésve, de ez egy tuti biztos taktikának számíthat. Elsősorban amiatt, mert az egészségedet tartja szem előtt, úgy, hogy közben kihozhasd magadból a maximumot.

A fokozatosság, mint a vérbeli futó egyik fő ismérve, itt is megjelenik, akárcsak az általunk kidolgozott összes egyedi edzésprogramban.

Az alábbi ábrán szakaszokra bontom a távot. Behatárolom, hogy mennyi legyen a maximális pulzusod az adott kilométereken. Ez segíti, hogy nehogy idő előtt elfusd magad. A pulzustartományok fontos részei a felkészülésnek. Írtam róla korábban, de most gyorsan a lényeg. 220-ból vond ki az életkorodat. Ez lesz a maximális pulzusod. Ehhez viszonyítva kell figyelned a terhelést. Ha azt látod, 70%-nál ne menjen föntebb, akkor az közepesnél egy fokkal nagyobb megterhelést jelent. Olyat, ami eléggé lendületes, de mellette megfelelő minőségű felkészülés után hosszú távon tartható számodra.

 

Mindig Te vagy a mérce. Még, ha egy tempót elvileg bírnod kellene, de ez most másként alakul, ne félj lelassítani. Kemény legyél, de felelősségteljes

 

A maraton sikere számos tényezőn múlhat. Ebből egy fontos szelet a tökéletes erőbeosztás, és a türelem, a kitartás, és az okos frissítés. Ezért ezekhez is kapsz instant útmutatót a követező ábrán. Kövesd a lépéseket. Vagy akár nyomtasd is ki a lapot, hogy minél inkább rögzüljön. A megadott pulzustartományokat számold ki, és írd le, hogy a Te esetedben milyen értékekről van szó.

 

A fenti ábra nem tér ki arra, hogy pontosan hogyan helyezkedj a mezőnyben, miként szakítsd le ellenfeleidet. Kizárólag a maraton minél jobb időeredményedhez kerülhetsz közel a leírtak teljesítésével. Igaz ez akkor is, ha először vágsz neki a maratonnak, és célod, hogy egyáltalán beérj. Legyen első a türelem, a nyugodtság. Teremtsd meg a magabiztosságot, és fald a kilométereket. Féltáv környékétől már ne fuss egyedül. Mindig legyen veled valaki, de ne engedd, hogy befolyásolon a tömegtempója, és esetlegesen elszállj emiatt.

Mindig mérd az ezres részidőket, abból fogod tudni, mennyi időt kell még telesítened. Ne gondolj rossz dolgokra. Arra se nagyon, hogy mennyire nehéz lesz a futás. Csak a pozitívumokra hangolódj. Legyél erőszakos, és tudatosan így gondolkozz: Már csak ennyit kell lefutnom.

Az üde gondolatoknak, a markáns hozzállásnak meglesz a jutalma.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!