Útmutató kezdőknek, avagy fuss vagy gyalogolj az egészségedért!

Útmutató kezdőknek, avagy fuss vagy gyalogolj az egészségedért!
Mindegy, hogy milyen okok miatt szeretnél futni, fogyni szeretnél, vagy csak jól érezni magad, a lényeg, hogy ezt fokozatosan, és lehetőleg sérülésmentesen tegyed!
Először is keress valami pályát, ahol többen is futnak, vagy ha más nem, de a környező háztömböket is körbefuthatod, legyen ez akár 400 méter, vagy több kilóméter nagyságrendű .
Amikor elkezded a futást, lehet, hogy nem fogod sokáig bírni, lehet, hogy csak pár száz méter lesz, de ez ne tántorítson el a futástól, és ha elfáradtál, akkor csak gyalogolj, majd kipihenten fuss tovább!
Több ilyen kört tegyél meg, és legyen célod!
Példának kedvéért ha sikerül 5 kört lefutnod egy 400 méteres pályán vagy felváltva gyaloglással kombinálva, akkor másnap ezt próbáld megismételni, de legalább 2 naponta ha teheted!
Ha már többször teljesítetted a kitűzött célt, akkor érdemes az időt is mérni, hogy legközelebb már tudd mihez tartani magad, és ösztönözni a jobb teljesítményre, vagy egyszerűen csak a szinten tartás végett.
Ahogy fejlődsz, úgy egyre többet fogsz futni, és kevesebbet gyalogolni az adott távon, majd egy idő múlva ez már folyamatos futássá fog alakulni.
Érdemes még edzésnaplót vezetned, melybe napokra levezetve beírhatod a lefutott, vagy legyalogolt kilómétereid számát, az eltelt időt, és egyéb érdekes adatokat is az edzéssel kapcsolatban.
Az edzésnaplód segítségével nyomon követheted a fejlődésedet, és a jövőbeni napok még üresen hagyott rublikái ösztönözni fognak arra, hogy azt majd kitölthesd a lefutott edzéseid adataival!
Légzéssel kapcsolatban kezdetben javasolt az ütemes légzés, pl. kettőt be, és kettőt kifúj irányelv, de ahogy erősödik a tüdőd, ez akár 1 folyamatos belégzéssé, és kilégzéssé is alakulhat, de az alapelv, hogy lélegezz mélyeket!
Ne fuss egyedül, és ha teheted, akkor legyen futótársad, akivel közösek a céljaitok, és tudjátok egymást ösztönözni a rendszerességre, a minél több edzésre!

Persze futhatsz egyedül, de 1, vagy 2 futótárssal már igazi “ közösségi futásokon “ tapasztalt hangulat is társul, csupa jó kedv és kacagás. 🙂 🙂 :-).

Idővel a távot is emelheted, de csak fokozatosan, pl. egy körrel többet futhatsz a következő héten, de mindenképpen hagyj időt magadnak, hogy felfejlődj a következő szinthez!
Alapelv még, hogy próbálj ragaszkodni egy tempóhoz, és csak akkor emelj távot, ha a tempót is tudod tartani.
Következő jó tanács még, hogy ha fáradtnak érzed magad, és nem tudsz olyan gyorsan futni, az se baj, mert egyszerűen csak válts stratégiát, fuss olyan gyorsan, ahogy jól esik, és próbálj időben annyit futni, mint szoktál, és ne törődj a távolsággal!

Például ha eddig az 5 kört 20 perc alatt tetted meg, akkor fuss 20 percet a távtól függetlenül!
Ne feledd, hogy minden edzés értékes, és ahogy a közmondás is tartja: “ a valami még mindig több, mint a semmi “ ! 🙂
Ez utóbbi stratégiát tovább is folytathatod a további edzésekben, de ha úgy érzed, hogy nagyobb kedved lenne gyorsabban futni, akkor újra vissza válthatsz egy adott táv lefutásához a szokásos idő alatt.
Ha már úgy érzed, hogy nagyon jól megy a futás, akkor akár ki lehet még egészíteni a futást dombozással, futva, vagy akár gyalogolva is roppant hasznos, melyet nem feltétlen kell gyorsan végezni, amely frissítően hat az izmainkra, és picit másképpen dolgoztat meg; az így nyert tudást és tapasztalatot a síkfutásba tudjuk átmenteni!
Ha egyre jobb kedved, vagy kedvetek van a futáshoz, akkor lehet akár egy futóversenyen való részvétel is a cél, mint pl. életed első 5 kilómétere!
Nagyon jó futást kívánok Neked és további sok sikert! 🙂

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!