Phönix edzésmódszere: a gyors verzió futók számára

Múltkori versenyemen nem szerepeltem túl jól, bele kellett gyalogolnom.
Túl visszafogott, higgadt voltam, tehát véletlenül sem akartam elfutni magam.
Pedig futottam heti szinten 70 – 80 km-t, de ez nem volt elég.
Munkahelyi stressz, kialvatlanság, az önbizalom hiánya; kereshetnénk az okokat.
A súlyomat is igyekeztem rendbe raknom közel 2 hónap alatt legalább 5 kg-ot fogytam; ennek ellenére sem nyújtottam jobb teljesítményt, mint 1 évvel korábban. 🙁
Szomorú vagyok, de aztán történt valami.
Hitet kaptam. 🙂
Visszagondoltam a múltbéli sikereimre, és eszembe jutott, hogy réges-régen hogyan edzettem, és hogy hogyan készültem fel az első maratonomra.
Abban az időben nem éppen a lassú futás híve voltam, és akkor még halvány lila gőzöm sem volt a ” lassú izomrostokról “, és a ” gyors izomrostokról “.
Nem ezzel foglalkoztam, hogy például lassan is kell futni, meg hosszabbakat is; nem ez érdekelt, hanem a gyorsaság.
Szerettem volna olyan gyors lenni, mint egy ” maratonista “, és ezt a célt tűztem ki, és napról napra, és hétről hétre igyekeztem a gyorsaságomat növelni, és a távokat kitolni.
Nagyon szép eredményeket értem el, és hajtott engem a szenvedély, és a hit önmagamban, és az álom, hogy MARATONT futhassak, csupa nagy betűvel, és vágytam rá minden porcikámmal.
Ezen utóbbi dolgok szerintem egy futó legnagyobb fegyverei; az első maraton lefutása nem csak a test, hanem az érzelem diadala, mert érzelmeink a legnagyobb hajtóerőnk.
Amiket most leírok, azt ne vegyétek szentírásnak, ez most csak egy lehetőség, de inkább teória, és ha ki szeretnéd próbálni, akkor azt csak saját felelősségedre tedd!.
A Gyors Edzés Módszer Futók Számára: keress egy atletikai pályát, vagy futópályát, ahol edzeni tudsz. Tűzz ki egy távolságot / körszámot, amit le is tudsz futni. A példa kedvéért legyen ez 10 kör, és legyen egy kör 400 méter.
A megfelelő bemelegítés után szinte mindennap fuss 10 kört, és jegyezd le az idődet.
Bizonyos edzésszám után tudni fogod, hogy mennyi idő alatt tudod lefutni az adott távot.
Mindig olyan gyorsan és erővel fuss, hogy azt mindennap képes legyél megismételni, vagyis csak annyit, és olyan erővel fuss, amit képes vagy napi szinten megismételni sérülések nélkül.
Legyen egy órád, vagy valamilyen időmérő, vagy távolságmérő eszközöd.
Ez a legegyszerűbb esetben lehet egy sportóra is, ami alkalmas ” intervall ” edzés funkcióra, és be lehet állítani rajta, hogy bizonyos időközönként csipogjon.
A mostani esetünkben ez azt jelenti, hogy 10-szer fog csipogni, és az utolsó csipogás a díszcsipogás, ami már ünnepélyesebb hangvételű.
Azt, hogy futásod közben mikor csipog az órád, az segíteni fog abban, hogy egyenletesen legyél képes futni, hogy a köridőd közel azonos maradjon, mivel látni fogod, hogy a pálya mely pontján jelez az órád, így reagálhatsz, hogy a következő körödet kicsit gyorsabban, vagy éppen lassabban kell-e futnod, vagy egyszerűen csak tartani a sebességet.
Legyen a futásod gyors, és gördülékeny, a lépésfrekvenciádat és lépéstávolságodat igyekezz optimalizálni, futómozgásod legyen gazdaságos, de merj annyira bátran futni, hogy lendületed megmaradjon.
Légzésed is lehet intenzív, de nem szapora, szabálytalan, hanem képesnek kell lenned azt tudatosan szabályozni / kontrollálni, valamint bizonyos időközönként olyan lélegzethez is kell jutnod, amikor azt érzed, hogy teljesen mélyen lehatolt a levegő, és nem szenvedsz ” oxigénhiányban “.
3 fontos szabály van, a legfontosabb a fokozatosság elve, a másik, hogy edzéseid legyenek megismételhetőek, valamint pedig az, hogy távolságot csak akkor növelj, ha azt a sebességet is tudod tartani, amit kialakítottál.
Bizonyos időközönként lehet próbafutásokat is tartani, ha úgy érzed, hogy már gyorsabban is le tudnád futni az adott távolságot, de ne feledd, hogy annak megismételhetőnek kell lennie lehetőleg napi szinten.
Még 2 hasznos információ legalább 2 hónappal egy nagy verseny előtt, amely távolságban lényegesen hosszabb, mint az a távolság, amivel edzel, mégpedig, hogy, hetente 1-szer, vagy kétszer legyen egy olyan futásod, ami olyan hosszú ideig tart, mint amennyi idő alatt egy elit futó futja le a távot, tehát a példának kedvéért, ha egy elit futó 2 – 2,5 óra alatt futja a maratont, akkor a te hosszabb edzéseidnek is minimum eddig kell tartania: tehát maradj talpon, csak ennyi a lényeg. 🙂
A másik hasznos információ hasonlóan az előzőhöz, ha képes vagy a versenytáv felét lefutnod, akkor jó eséllyel indulhatsz majd lefutni a dupláját.
Ez utóbbi információhoz még hozzá tenném, hogy egy maraton előtt azért a 30 kilómétert sem árt lefutni, de mivel személyes tapasztalatokon alapul az írásom, ezért kiállok a leírottakért.
További jó tanács még, hogy érezni kell egy versenyen a megfelelő tempót, hogy ne fussuk el magunkat, valamint hangsúlyt fektetni a megfelelő frissítésekre, hogy energiánk akár egy maraton erejéig is kitartson. 🙂 Jó futást! 🙂
Vége

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!