Hogyan célszerű táplálkozni? Avagy befolyásolja-e a táplálkozás a teljesítményünket?

Nem vagyunk egyformák, tehát nem is ugyanaz lesz jó nekünk; se ruhában, se cipőben, se sportban, se pasik terén, tehát táplálékban sem. 😉

Elég széles a választék a boltok, piacok polcain…no de mégis mi alapján válasszunk? Ár? Termelő? Gyártó? Esetleg ország; hazai vagy import?
Nos nagyon sok a tényező és szerintem nem könnyű a legoptimálisabb döntést meghozni. segítségünkre lehet néhány besorolás, táblázat, de tudnunk kell mi cél!

Az ember az, aki néha csak élvezetből eszik. Az állatok általában a létfenntartásukért.
Mert persze hogy finom az a túró rúdi, vagy francia krémes, vagy sorolhatnám….de nem biztos hogy a 3. szeletre is szükség van nagyi 3-5 fogásos ebédje után.

Több szempontból is besorolhatjuk magunkat…van alternatíva bőven.
Nézzük például milyen táplálkozási típusok vannak:

táplálkozási típusok webre

Milyen táplálkozási típusok vannak?

Például az idegrendszeri beállítottság szerint az emberek lehetnek szimpatikus, paraszimpatikus és egyensúlyi típusok.

Az emésztőrendszeri beállítottság szerint lehetünk lassú égetésűek, gyors égetésűek és egyensúlyi típusok.

Hormontípus szerint négyféle különböztetünk meg: agyalapi-, petefészek-, pajzsmirigy– és mellékvese típust. (nőknél; férfiaknál csak három 😀 ,de gondolom ez logikus volt)

Megnézhetjük a “besorolásunk” ayurvédikus  teszt dosha összetétel alapján is. Itt az a lényeg, hogy a testi és lelki doshhak egyensúlyba legyenek. A testi működés 3 részre oszthtó fel, amelyik domináns, ahhoz tartozol
a 3 rész: Vata, Pitta, Kapha. Persze lehet hogy nem egyértelmű és ezek kombinációja lesz a  megoldás. Én megcsináltam egy ilyen tesztet. Hát nekem nem volt könnyű magam besorolni, maradjunk annyiban érdekes volt.

Én már rég el akartam menni egy  METODIK mérésre…és nemrég végre sikerült (megjegyzem pont a plusz két-három kilós időszakba esett az időpont), de sebaj, a lényeg a végeredmény.

Mért adatok
Testsúly 63,1 kg
Testzsír 27,7 %
Zsigeri zsír 4,0
Izomtömeg 31,6 %
Jelenlegi testzsír súly 17,5 kg
Jelenlegi izomtömeg 19,9
Vitalitási szint 50,0 %
Táplálkozási típus Lassú égetésű
Hormon típus Petefészek
Másodlagos hormon típus Agyalapi
Tápanyag arányok
   Fehérje 25,0 %
   Zsír 15,0 %
   Szénhidrát 60,0 %
Szénhidrát tolerancia 45,0 %
Kalkuláció eredménye
Kívánt testsúly 60,9 kg
Ideális testzsír 25,0 %
Szükséges testtömeg változtatás -2,2 kg
Szükséges testzsír változtatás -2,3 kg
Szükséges izomtömeg változtatás 0,0
Alapanyagcsere 1378,0 kcal
Napi kalória szükséglet 1629,2 kcal
Pulzus tartományok aerob terhelés esetén
   Alsó pulzusszám 110,3 bpm
   Felső pulzusszám 137,9 bpm

 

személyes adatokból:

Testmagasság 167,0 cm
Vércsoport A

Szerintem ezzel jó tisztában lenni, mert nem olyan rossz, ha tudjuk mi az amit mondjuk úgy; büntetlenül fogyaszthatunk…..nekem egyik ilyen a datolya…..ettől energiám is lesz, szeretem is sőt pár szem után garantáltan nem kívánok meg egy komplett tábla csokoládét….

Nem tudom ki hogy van vele, nekem a kávé “csak pillanatnyilag működik”, de aztán ahogy élénkít kb olyan hirtelen szűnik meg a hatás, sőt ellenkezője sem ritka….fel is hagytam a kávé fogyasztással mert nem ért semmit (másrészt nekem nem jó  a koffein…).

(Pedig volt időszak, amikor non-stop úton voltam és enni nem nagyon volt időm, de 6 kávé garantáltan elfogyott a napi 260 km alatt, amit ügyintézéssel együtt 8-15 között kellett megoldani) Viszont ha pár szem datolyát rágcsálok…..az működik! (szerintem már eleve az jó, hogy működtetve vannak a rágó izmok)

Saját magam által kitalált diétában pl a pékárut egy az egybe kihagytam, valahogy nem volt jó. De most már tudatosan fogyasztom, mivel glutén és tej érzékenységgel azért nem árt odafigyelni. Voltak előjelek, de nem gondoltam ilyesmire. Viszont egyszer vezetés közbe, annyira begörcsölt a hasam..és olyan váratlanul ért, örültem hogy nem volt forgalom és hogy megtartottam a kocsit….bele se akarok gondolni mi lett volna ha a szalagkorlátra cuppanok…


De most visszagondolva egyszer egy kora nyári nap délután mentem a közeli pályára futni, nagyon kellemes volt az idő, és jól is esett, alig hogy befejeztem,a telefonom is épphogy kibírta aksi ügyileg a futás végét,majd lemerült. Nagyon begörcsöltem, de annyira, hogy kb pillanatok alatt levert a víz, és alig tudtam hazamenni, konkrétan akkor egy automata váltós kocsit vezettem-szerencsére-, valahogy sikerült beszállni, majd elérni a 40km/h -át!! ott már aktiváltam a tempomatot és így jutottam haza az alig 10 km távon.
Aztán egyszer futás közbe volt iszonyat fájdalmam, de olyan szinten, hogy alig húztam magam haza. Na ezek után kértem időpontot a METODIK mérésre.

Viszont amit próbáltam gluténmentes lisztkeveréket……hát nem ejtett rabul az ízvilága…..úgyhogy alkottam magamnak egy saját receptet..megvettem az alapanyagot kávédarálón ledaráltam lisztté…..és mondhatom jó lett a végeredmény. 🙂


Általában szemre dolgozom a konyhában, most is így volt, de mivel tudni akartam miből mennyit használtam, esetleg később is el tudjam, pont így készíteni…használtam mérleget, sőt fel is írtam és igyekeztem kerek számokkal dolgozni. 🙂

 

 

Na jó nem feltétlen kiállítási darab, de finom volt. Ja én kedvelem a sótlan  natúr ízeket….szóval ha kipróbálod, a sóból lehet bátrabban. azaz 5-10 g. (5g-mal biztosan nem túl sós) 🙂

 

Ha nem ennyire “tudatosan” gondolod…szerintem a legjobb, ha
normál mennyiségben fogyasztasz, minden szezonális termékekből!

 

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!