12 tuti futós tipp, hogy sikeresen túléld a vizsgaidőszakot!

Hamarosan valamennyi felsőoktatási intézményben megkezdődik az őszi szemesztert lezáró vizsgaidőszak, jöhet a véget nem érő tanulás.

Ilyenkor a legtöbb futónak kevesebb ideje marad szeretett sportjára. A tanulás mellett még ott van a munka, a család, házimunka, és még sorolhatnám…

 1. Fontos, hogy mindig csak egyetlen cél lebegjen a szemed előtt, vagyis ha sok vizsgád lesz, akkor mindig csak a soron következőre koncentrálj! Ez hasonló, mint hosszútávfutás közben, hogy mindig csak a soron következő frissítőpontra, kilométerre összpontosítasz.
 2. A futók kétség kívül kitartó emberek, így ezt a képességüket a tanulásban is hatékonyan tudják kamatoztatni.
 3. Egy sikeres vizsgát mindig érdemes egy kis futással vagy versennyel megünnepelni.
 4. Sikertelen vizsga után is egy jó futás jobb kedvre derít.
 5. Ebben az időszakban ne legyen célunk a határaink feszegetése, lényeg, hogy szinten tudjuk tartani a futásunkat.
 6. Sokszor futás közben jönnek a jó gondolatok egy beadandóhoz vagy akár a szakdolgozathoz is. Ilyenkor, ha van rá lehetőség, érdemes az edzés közben megállni, s feljegyezni őket (telefon emlékeztetőbe).[ad id=”1706″]
 7. Hanganyagokat (pl. idegen nyelvit) lehet edzés közben is hallgatni.
 8. Futás után mindig könnyebben rögzül az anyag, mivel a friss levegőn több oxigénhez jut az agy.
 9. Mozgás közben endorfin szabadul fel, ezáltal a tanuláshoz is nagyobb kedvünk lesz.
 10. A tanulásban is, akár a sportban, mindig vannak hullámvölgyek, így fontos, hogy sose adjuk fel, s a cél előtti holtponton (pl. utolsó vizsga előtti fáradtság) is át tudunk majd lendülni, ha legalább heti 3-szor beiktatunk egy kis kocogást az életünkbe.
 11. Irreális célokat sose tűzzünk ki (pl. egy nap leteszek 5 vizsgát), egy sikeres félmaraton után se futok mindjárt maratont, ugyanez a mértékletesség a tanulásra is érvényes. Persze a jó időbeosztás is fontos, hogy beleférjenek a vizsgák a megadott időszakba.
 12. S ha már túl vagyunk a sikeres féléven, akkor persze jól megérdemelt pihenőként beütemezhetünk egy hosszabb futást is.

 

 

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!