Fuss okosan: Sokan kihagyják az edzésből, pedig ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés

Az igazat megvallva minden edzésnek, versenynek így kéne befejeződnie. Talán kitalálod, miről lehet szó. Nézzük azért bővebben.

Egy valamirevaló edzés mindig a bemelegítéssel kezdődik. Ha, csak úgy kimész egy könnyű hosszúra, akkor sem árt azt fölépíteni. Az első 5-10 percben még ne vedd fel az “utazósebességet”. Fuss a könnyűnél is könnyebben.

Ha az edzésedben gyorsabb futásokat is tervezel, pláne, ha komolyabb megerőltetésre szánod el magad, akkor a bemelegítést így építsd fel

  • 5-10 perc könnyű futás
  • 10 perc nyújtás, gimnasztika
  • 6 db 80-100 méter lendületes futás, köztük pár perc nyújtással

Ezt követheti maga az edzés. Gyors futás, nagyobb tempó, fartlek, felmérő, stb.. Ezeknél mindenképp szükség van a bemelegítésre, anélkül bele se vágj ilyen jellegű futásokba.

 

Nézzük, miről is van tehát szó, amit a címben említettem.

Hát persze, hogy a levezetésről.

Sokan elnagyolják, ami nem csoda, hiszen kinek van kedve kimerülten még levezetni is, pedig rendkívül hasznos része a tréningeknek. A regenerációra is kedvező hatással van, akár a másnapi izomlázat is csökkenheted vele. Mit csinálj?

Edzés/verseny után fuss könnyen 5-10 percet, közben rázd le az izmaidat. Vagy újfent nyújtogathatsz is, természetesen óvatosan, nehogy megsérülj. Hidd el, meghálálja a tested, akár már aznap, vagy a következő futásnál.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!