Iszol te rendesen? És mit? A szakértő válaszol

Lefutottad a távodat, célba értél. Akár edzésről, akár versenyről van szó, a futással szervezeted rendesen veszít energiaraktáraiból, amit újra fel kell töltened. És igyekszel ezt minél gyorsabban megtenni, hiszen nem szeretnél napokig szenvedni az utóhatásoktól. Hogy hogyan érdemes pótolnod a veszteséget, és regenerálódnod, abban Szarka Dorottya, a Panhellen Magyarország sporttáplálkozási szakértője fog segíteni.

Iszol te rendesen? És mit?

Ez egy örök klasszikus kérdés, ha valaki nem érzi jól magát. Igaz erre valami szeszes ital szokott válaszként érkezni, legalább is a vicc szerint.
A szakértő  legalább 4-5 dl folyadékot javasol közvetlenül terhelés után!

Mit igyunk? Sportitalokat (nem energiaitalok!), melyek összetételükből adódóan nemcsak a vizet, hanem cukrot (szénhidrátot) és az izzadsággal elveszített ásványi sókat (pl. nátrium, klór, magnézium) is segítenek pótolni.

 

Legyen kaján vigyorod

Hogy őszintén mosolyoghass,  mennyire ügyesen regenerálódsz a futás után, az étkezésedre, a táplálkozásra is figyelned kell.
A vércukorszint helyreállítása és a kimerült szénhidrátraktárak újratöltése, illetve az igénybe vett izmok, ízületek (és csontrendszer) támogatása, „táplálása” kiemelten lényeges.

Gyakran halljuk, hogy a futás után elfogyasztott étel legyen magas szénhidráttartalmú; egyéb tápanyagokat azonban nem emelnek ki. Alapvetően igaz, hogy elengedhetetlen a szénhidrátraktárak visszatöltése, de tudni kell, hogy a tökéletes regenerációhoz és fejlődéshez nem elég egyetlen tápanyag bőséges bevitele. A regeneráló menünek értékes tápanyagokban és vitaminokban gazdagnak kell lennie.

Milyen a jó futás utáni kaja?

  • Magas szénhidráttartalmú,
  • tartalmaz teljes értékű fehérjét
  • és némi zsiradékot is.

Ha eddig azt gondoltad, hogy csak a “gyúrósoknak” kell sok fehérje, tévedtél. Hosszútávfutás esetén éppúgy fontos a proteinfogyasztás, illetve nagy szerepe van a fehérje-kiegészítésnek is. A fejlődéshez, a tökéletes regenerációhoz, valamint az izomtömeg megtartásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje pótlása.

 

 

 

unnamed

Nézzünk ezek után néhány regeneráló étrendet

  • brokkolis csirkeragu teljes kiőrlésű pennével;
  • sült máj petrezselymes burgonyával és paradicsomsalátával;
  • tojásos nokedli fejes salátával;
  • házi hamburger rozscipóban.

Fotókredit:  panhellen.hu

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!