A hirtelen szívhalál téged is érinthet?

Az Ironman Budapest 70.3 múlt hétvégi (2016.07.30-31.) versenynapján a cél előtt összeesett, és meghalt egy szlovák versenyző. Amikor ilyet hallok, mindig felmerül bennem a gondolat, hogy elkerülhető lett volna -e a tragédia? Vajon megtett -e eleget, és egyáltalán mit tehetett volna azért, hogy életben maradjon, és örömmel érjen be a célba? A hátterét nem ismerjük, nem tudjuk, hogy mit tett, hogyan edzett, rendesen frissített -e, nem vállalta -e túl magát? Szakértők véleménye szerint valamilyen rejtett betegség állhatott a háttérben.

Meg lehet előzni a szívhalált?

Nyilván nem lehet mindent kiszűrni, néha sajnos a legalaposabb vizsgálatok sem elegendőek. Viszont a sorsot ettől még nem kell kísérteni. Nagyon sokan nulláról felépítve magukat indulnak el egy-egy versenyen. Félmaraton, maraton, triatlon. Nem a nullával van a baj, hanem a felkészülési idővel. Sokan fél év után próbálkoznak a 21 kilométerrel úgy, hogy előtte nem volt komoly sportmúltjuk.

 

Természetes, hogy az ember mindig új kihívásokat keres, de ezzel együtt meg kell adnia magának a türelmet a felkészüléshez. És a sportmúlt olyan, amit nem lehet negyvenéves kor környékén bepótolni. Aki gyermekkorban, fiatalon hozzászokik a rendszeres, magasabb terhelésekhez, annak kihagyás után nagyobb esélye van biztonsággal felkészülni egy megmérettetésre.

 

De meg lehet csinálni, egy haverom fél évig kocogott 12-17 kilométereket, aztán lefutotta  a maratont“.

 

Mondta egyik ismerősöm. Aztán megkértem, mesélje már el, hogyan érezte magát a haverja olyan 25 km után. Ja, hogy vánszorgott, sétált, szétküzdötte az agyát a végére? Na, ez a nem mindegy szerintem. Rendben van, teljesítette a távot, elmondhatja, beért. Nyilván büszke is lehet magára. De vajon milyen terhelésnek tette ki a szervezetét? Nagyobbnak tette -e ki, mint egy élsportoló?

A maraton legjobbjai versenytől függően 2:10, 2:20 körüli idővel érnek célba: egyes szakaszokon maximális pulzusuk 90 százalékán teljesítenek

Akár nagyobb terhelés is benne van, de ők élsportolók. Te (valószínűleg) nem. Ami viszont fontos, hogy ők összesen kicsit több, mint kétórányi terhelést kapnak. És mi van a fent említett haverral, aki 5 és fél óra alatt ért be? Az, hogy ő közel dupla annyi ideig tette próbára az amúgy sem élsporthoz szokott szervezetét. Pulzusa sokszor mehetett a maximális közelébe, de, ha az nem is történt meg, maga a terhelés hossza mindenképpen komoly hatással volt rá.

Komoly vitákat gerjesztett Facebook oldalunkon, amikor félmaraton tanácsaink között azt fejtegettük, vajon heti hány kilométer kell egy stabil félmaratonhoz?

A hangsúly, a stabilitáson van. Nem azt mondtuk, hogy nem lehet felkészülni, de mindenképpen úgy érdemes, hogy az valóban vállalható legyen. Ne ess össze, futás legyen végig, és érezd, hogy van erőd. Ennek több értelme van, mint “belehalni” a futásba. Pláne, ha a szó szoros értelmében ez történik.

Milyen vizsgálatok segíthetnek?

A Webbeteg portál szerint rendszeres orvosi vizsgálat (vérvétel, EKG, terheléses vizsgálat), illetve szív CT is ajánlott, amivel minden tünetmentes rendellenességet, koszorúérbetegséget ki lehet mutatni. Viszont véletlenül se érezd, hogy a testedzés nem egészséges. A szakorvosok egybehangzó véleménye szerint az egészségesek, sőt orvosi felügyelet mellett a betegek számára is hasznos, akár életmenő tevékenység lehet.

Részletek. http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/1817/a-hirtelen-szivhalal
error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!