A futás innen nézve egy szemét sport

Célt találni mindig jó érzés: látod magad előtt a sikert, a végeredményt, boldog vagy és büszke. Vannak célok, amiket néhány nap alatt teljesíteni tudsz, de többségüket elérni hosszabb folyamat lesz, és maga az utazás is rögösebb. Sok futó már a célfelállításnál elvérzik, mert túl sokat vár el magától. Hamar szeretne sokat markolni. Gyorsabban, többet futni, sérülés után heteken belül ugyanazt a formát elvárni, mint ami korábban megvolt.

A jó tervezés alapkövetelmény a futásban

Magadhoz mérten kell célt találnod. Úgy gondolom, jobban jársz, ha kisebb részekre bontod az álmaidat, és ezekre koncentrálsz. Így nem kell heteket vagy éveket várnod egy-egy sikerre, amelyekből újra és újra lendületet nyerhetsz. Mindenben tartanod kell magad a fokozatossághoz, azzal többre, távolabbra jutsz. Szempont még a türelem, pláne sérülés után. Arra gondolj, ha megadod magadnak az esélyt a normál ütemű visszatérésre, azzal hosszú távon nyersz hatalmasat.

A futás innen nézve egy szemét sport

Nyugi. Nem rosszból írom. Csak arra gondolok, hogy nem lehet benne kamuzni. Nincs olyan, hogy íme egy program, amivel csak napi 20 perces edzéssel máris félmaratont futhatsz. Ez persze kicsit TeleShop reklám feeling, de igaz. Bele kell tenni edzésórákat dögivel, hogy jöjjön az eredmény.  És ez így van jól. Mert,

ha könnyű lenne, bárki utánad tudná csinálni.

Attól függően, hogy mi a futó csillagjegyed, lehetsz vakmerőbb, vagy megfontoltabb a céljaid megálmodásánál, a futásaidkor. És ez így van jól. Különbözőek vagyunk. Különböző elképzelésekkel. Így izgalmas az élet.

Alább egy ábra, hogy szerintünk mi a lényeges a célfelállításnál:

céL.céLok.

Részlet: “Szenvedély minden lépésben” című e-tanulmányból.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!