Gábor futó volt, Roland bulizott: tíz évvel később találkoztak

Két középsulis osztálytárs: egyikük Gábor, másikuk Roland. Gábor versenyszerűen fut, suli után szokott edzeni. Roland a többiekkel megy bulizni, szórakozni, ő az osztály krémje. Gábort is hívták, de ő a sportot választotta. Így teltek el a középsulis évek, aztán 10 évvel később újra találkoztak. 

Gábor: Még mindig fut, de csak hobbiból

Szerette és szereti ezt csinálni, de amikor újra találkozott Rolanddal, eszébe jutottak azok a délutánok, amiket a pályán töltött, ahelyett, hogy az osztálytársakkal bandázott volna. Mindig úgy érezte, kimarad valamiből, szíve szerint két helyen lett volna egyszerre. De az a banda dohányzott, ivott, bulizott. Ő nem tehette, ő futó volt.

Az edzőtársai előre vitték. Fejlődött velük, támogatták, megtanult küzdeni, nyerni, veszíteni. Kudarcot vallani, majd újra felállni. Mi lett volna vele, ha ez kimarad az életéből?

Roland: Mindig is irigykedett

Sosem mondta, de irigyelte Gábort, amiért ilyen kitartó. Anno sokat gúnyolta, “Fuss Forrest”-et kiabált neki, mikor elbúcsúztak suli után, hogy megy edzeni. Visszaemlékezett, mennyire zavarta, hogy ahogy a csajok  bámulták Gábort, amikor iskolakört futott. A többi osztálytárs is kiközösítette, amiért nem járt el velük. Nem értették, miért vonja ki magát holmi edzés miatt.

dreamstime_xs_54643463

Civilek vs Futók a kamaszoknál

(Részlet a Szenvedély minden lépésben könyvből)

Talán a legkegyetlenebb időszakról van szó. Mindenféle szempontból. Az iskolai kötelezettségek egyre erősebbek, egyre nagyobbak az elvárások, komoly jövőbeni kérdésekben kell dönteni, és mellette bizony már jöhetnek párkapcsolati kalamajkák is szép számmal. Ilyenkor megtartani egy kamaszt a „jó úton” nem egy könnyű feladat. A sport viszont rengeteget adhat, és ezt kell észben tartani. Kritikus néhány évről van szó, de már egy pár eltelt a sport ismeretének, előnyeinek elsajátításával.

Azonban ilyenkor egyre inkább felerősödnek más hívószavak, mert a szülők ható ereje a kamaszkorú gyermekre egyre enyhül, és egyre megoldhatatlanabbnak tűnik kontroll alatt tartani, pláne a mai rohanó világban, ahol mindenféle eszközön másodpercenként érkeznek új információk, impulzusok. És ezek még csak köszönőviszonyban sincsenek a sporttal. Legyen adott most két osztálytárs Az egyikük néhány éve már rendszeresen eljár edzésre. Versenyeken is indul, nem őstehetség, de jók az eredményei. A másik „átlagos” fiatal.

Mégis, hogy győzze meg egyik kamasz a másikat?

Mégis, hogyan győzi meg a futásért rajongó kamasz az ahhoz cseppet sem kötődő társát arról, hogy neki edzésre kell mennie, ezért nem tud a többiekkel ellógni iskola után? Meggyőzni? Azt sehogy. Egyszerűen nem tart velük.

Ez mindig problémás volt, de talán azt lehet mondani, hogy ma meg különösen. Mert lássuk csak magunk előtt a mostani világot. Azt a világot, ahol a teljesítményt az esetek döntő százalékában a minél színvonaltalanabb produktumok uralják.

Ahol elégnek látszik néhány hónapnyi (néha percnyi) önfényezés a megfelelő emberekkel, és máris királyi vagy királynői magasságokban tetszeleghetünk, sztárnak érezve magunkat. Ahol a legtöbb médium azt a képzetet kelti bennünk, hogy elég csak szimplán hülyének lenni, és máris mi vagyunk az internet vagy a televíziózás legújabb önálló show műsora?

[banner id=”1008″ caption_position=”bottom” theme=”default_style” height=”auto” height=”250″ width=”auto” width=”300″ show_caption=”1″ show_cta_button=”1″ use_image_tag=”1″]

Mert azt akarják, hogy azt érezzük: mi is képesek lennénk rá

Pedig nem. Mert hülyének is csak okosan érdemes lenni ahhoz, hogy annak hosszú távú haszna lehessen. De gondolhatnánk a kamaszok szempontjából a felnőttekre is. Azokra, akik közül néhányan tárgyaktól érzik valakinek magukat. És nagyon drága tárgyaktól meg nagyon valakinek. Akik úgy gondolják, hogy az a tuti, amit ők mondanak, és tiszteletet tanúsítani érdek nélkül az egyenlő a gyengeséggel. Arról meg nem is beszélve, hogy ők mindig mindenhol csak „jól járnak”.

És ebben a világban gyakorta csak a győzelem létezik. A második helytől lefelé pedig már értelme sincs a létnek.

Hogy ennek mi köze a két kamasz sporthoz való viszonyának?

Az, hogy amelyiknek nincs köze az ilyesfajta teljesítményekhez, annak árva gőze nem lesz arról, hogy milyen értékes munka van egy-egy futóteljesítményben. Micsoda kincs az, amit nap, mint nap le lehet tenni az asztalra akár csak egy edzéssel. Hogy milyen energiákat mozgósít meg az emberben, és mennyivel többnek érezheti magát egy kiadós tréning után. Ő maximum azt fogadná el, ha azt hallaná, hogy minden versenyt megnyert az osztálytársa.

Sőt, nemsokára már pénzt is kaphat érte akár. Lehet, hogy akkor úgy érezné, elég erős indokot mondott a társa, amiért nem velük megy „bandázni”, ahol esetleg egy két cigit sutyiba el lehet szívni (vagy rosszabb). Ha kamasz vagy (ha nem) akkor is ezt jegyezd meg:

Tudd és érezd, hogy mennyivel többet ér egy olyan társaságban lenned, amelyikből valóban profitálhatsz

A sportolói társaságok egészen különböznek minden másféle csapattól. Ha az iskolát nem számolom, akkor is mondhatom, hogy jó néhány különféle közösségekben fordultam már meg munkahelyek kapcsán, de az a fajta összetartás, amit a sportpályán tapasztaltam, sehol máshol nem volt. Ez lebegjen hát a szemed előtt. Ne akarj percember lenni. Lásd meg magadban az értéket, hogy futó (sportoló) vagy. Hogy olyanokat viszel véghez, amit kevesen tudnak.

Ne felejtsd el.

Bulizni, inni mindenki tud. Az nem nagy kunszt.

De a teljesítmény máshol kezdődik. Természetesen nem arról van szó, hogy a sportban nem léteznek nagyképű emberek, vagy azt, hogy minden kamasz automatikusan a züllés felé veszi az irányt, vagy ha sportolsz, akkor nem is bulizhatsz.

És mi lett Gáborral meg Rolanddal?

Pontosan tudják, hogy mindketten kimaradtak valamiből. Gábor nem hozhatja vissza a kamaszévek bulijait, Roland pedig nem tud már olyan sportalapot teremteni magának, mint amivel Gábor rendelkezik. Utóbbi most is sportos, Roland küzd, hogy jobb formába kerüljön. Most találkoztak, és Rolandnak egyedül az maradt meg, hogy Gábor fut. Erről kezdtek beszélgetni. Végül tanácsot kért Gábortól, hogyan eddzen.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!