Hőségben is futsz? Csodás, de ezekre vigyázz

A sport egészséges, főleg, ha okosan csinálják. Van, aki jobban bírja a meleget, van, aki rosszabbul. Viszont a sorsot nem érdemes kísérteni. Ha azok közé tartozol, akik szenvednek a hőtől, akkor a hősködést a hőben inkább hagyd meg más hősnek.

Az alap, hogy nyilván ne 12 és 15 óra között menj ki futni, hanem lehetőleg reggel vagy este, de nézzük meg, mire érdemes még figyelned.

Ha hetente három vagy annál több alkalommal sportolsz

és semmi sem hátráltatott az utóbbi időben (sérülés, betegség), akkor is törekedj az egyenletes tempókra. Ne az ilyen napokon próbáld a legkeményebb edzéseket elkövetni. Ha mindenáron gyorsabban is futnál, tedd, de csak addig, amíg a pulzusod el nem éri a maximális tartomány 85%-ékát. Ha valamit soknak érzel, lassíts, pihenj.

 

Oszd fel több részre a távokat

Ha mindenképp végigfutnád az előre tervezett napi adagot, de érzed, hogy megy, viszont lelkifurdalásod lenne, ha leállnál, szeleteld fel az edzést. Ha eredetileg 10 km-et futottál volna előre meghatározott ritmusban, ami a meleg miatt gyorsnak bizonyul. Fusd a tempót 3-4 km-ig. Kocogj, sétálj, pihenj pár percet, majd próbáld folytatni. Hatékonyabb lesz így, mintha szétszenvednéd az agyadat egy küzdős, ám lassabb tempójú 10 km-ben.

Igyál rendszeresen, de ne csak vizet

Na persze, ne alkoholt, mert annak érdekes eredményei lennének, főleg negyven fokban. Pótold a folyadékot legalább 15 percenként. Ne csak víz legyen, hanem iso vagy hipotóniás ital is, hogy pótold a merülő ásványi anyagraktáraidat is. Ezért vagy vigyél magaddal frissítőt, vagy old meg, hogy körpályán fuss, és így vissza-visszatérj a “frissítőpontodhoz”. Ne igyál sokat, csak apróbb kortyokat. Nem kell, hogy teletöltsd a gyomrodat.

Edzésterv nagy melegben

Ha legalább fél éve futsz heti két-három alkalommal, akkor használd ezt a tervet.
Ha csak mostanság ismerkedsz a futással, felezd el a leírtakat.

8-10 perc kocogás vagy séta
6×100 m lendületes, köztük 2-3 perc nyújtás
Majd: 3x(3 perc kocogás  – 1 perc lendületes tempó – 3 perc egyenletes ritmus)
3-5 perc kocogás vagy séta

 

U.i. Vigyázz magadra.
Galambos Ádám

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!