4 dolog, amit futóként megtanulhattunk a foci válogatottól

Mint tudjuk, a Magyar Labdarúgó Válogatott legyőzte Ausztriát (Ausztria – Magyarország 0-2) a franciaországi foci EB-n. A magyar csapat 44 év után vehet részt kontinenstornán. Ez nagyon szuper, de miért írunk erről egy futóknak szóló oldalon? Azért, mert:

elgondolkodtunk, milyen tanulságai lehetnek ennek a győzelemnek egy futó számára?

Van futó, aki szereti a focit, és van, aki nem, de úgy gondoltuk, tekintsünk erre a meccsre kicsit más szemszögből, ezért megnéztünk futószemüvegen keresztül is. Íme:

1. Csapatban az erő: a jó közösség csodákra képes

Igen, a futás egyéni sport. De ettől még nem kell egyedül futnod. Ha tudsz, csatlakozz társasághoz, akikkel akár össze is járhattok nem csak futós programokra. Ezzel olyan egységet alakítotok ki, ami mindannyiótoknak segít, hogy könnyebbek legyenek az edzések.

A versenyen is kell egy csapat

A magyar játékosok küzdöttek egymásért, olykor kisegítették egymást, ha valaki hibázott. Ez egy futónál is működhet, például versenyen. Ha tempót futsz, és találsz olyanokat, akik hasonló gyorsasággal futnak, állj be közéjük. Ha hárman, négyen összeálltok, akár váltott vezetéssel is segíthetitek egymást. Mindig más futás elől, esetleg fogja a szelet.

2. Akkor is küzdeni kell, ha nem megy

A magyarok első gólját Szalai Ádám szerezte. Kóros góltalanságban szenvedett, a szurkolók kikezdték, mást követeltek a helyére, szapulták a fórumokon. Az edzőtől folyamatosan megkapta a bizalmat, végül betalált, talán akkor, amikor a legfontosabb volt.

Futásnál Te lehetsz az edző, és a szurkoló is egyben. Te teheted be magad a “kezdőbe”, és szidhatod is magad, ha valami nem sikerül. Viszont meg kell adnod a bizalmat magadnak (mint edző), és meg kell küzdened a legnehezebb időkben is a sikerért (mint futó). Ha ez megvan, mindig emelt fővel jöhetsz le a “pályáról”.

3. Ne legyen rajtad nyomás, örülj annak, amit elérsz

Már az EB-re kijutás is hatalmas siker volt a foci válogatottnak. Ettől még sokan sokféle várakozással tekintettek az osztrákok elleni meccsre, akik előzetesen sokkal esélyesebbek voltak. A fiúk viszont nyugodtnak tűntek, egyszerűen örültek, hogy ott vannak, és kiélvezték a pillanatot.

Tedd Te is ezt. Amikor versenyen vagy, ne görcsölj rá semmire. Ne vállald túl magad. Mindig legyen előtted kihívás, de ne hajszolj irreális eredményeket, mert akkor könnyen belebukhatsz. Élvezd.

4. Állítsd magad mellé a nüanszokat

A magyar válogatottra jellemző volt, hogy a fontos mérkőzések elejét idegeskedés, dekoncentráltság, vagy ki tudja mi miatt, de rosszul hozta le. Kaptunk egy gólt, ami alapjaiban megváltoztatta az egész meccset. Az utóbbi tétmeccseken az ellenfeleknek minden alkalommal volt sanszuk, hogy gólt lőjenek, és leginkább a szerencsén múlott, hogy nem kerültünk gyorsan hátrányba. Ha ez megtörténik, lehet minden másként alakul.

Nyilván nehéz átfordítani mindezt futásra, hiszen ott nincs kapufa, legalább is, jobb esetben, de olyan hibák vannak, amik újra és újra előjöhetnek. De igenis vannak nüanszok, amiken múlhat a siker:

  • Időben kiérés a versenyre,
  • minden kapkodás kizárása,
  • időt hagyni a bemelegítésre
  • nem elfutni a táv elejét
  • alaposan átnézni az időjárást, készülni a lehetőségekre
  • nem kockáztatni kemény edzést a verseny előtt
  • nem kockáztatni bármilyen sérülésveszélyes mozdulatot a verseny előtt
  • a legoptimálisabb, legrövidebb útvonalon futni a versenyen.
error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!