Ultrabalaton: Csapatban futsz? Ne stresszelj, csináld okosan

220 km, csodálatos környezet, különleges hangulat. Ultrabalaton: Élmény csapatban teljesíteni az egy karikát. Viszont van feszültség is: Megszervezni a szakaszbeosztást, összehangolni a logisztikát, időben odaérni a váltóponthoz. Egyáltalán megtalálni azt. Ha nem akarsz összeveszni a csapattársakkal, erre készülj(etek).

Legyél inkább optimista, nehogy meglepődj

Bizonyára kiszámoltátok előre a várható ritmust, és az alapján mentek az egyes váltópontokhoz. Ilyenkor a legtöbben rosszabb időt lőnek be maguknak, már csak azért is, mert nem akarnak elmaradni a vállalt tempótól. Érdemes úgy nézned a dolgokat, hogy gyorsabb lesz a csapattársad, mint azt a számítás mutatja. Az, akit váltasz lehet megtáltosodik a futás alatt. Legyél optimista, nehogy Rád kelljen várni.

Egyszer megleptem az egyik csapattársamat: Még nyugodtan fektette valahol a “kábelt”, amikor odaértem a váltóponthoz. Mondhatni, eléggé sz*r ügy volt.

Ne ugorj ki a kocsiból, hogy jöttél váltani

Érkezzetek meg korábban a váltóponthoz. Számoljatok azzal, hogy jó páran lesznek még rajtatok kívül. Ha nem sikerül időben leparkolni, odasétálni a rajthoz, kapkodás, idegeskedés lesz. Ha több szakaszon futsz, mindig melegíts be. Mindegyik előtt. Hidd el, megéri.

Nem kötelező kipurcannod

Több szakaszt futsz: Nagyszerű. Akkor taktikázz is úgy. Építsd fel magadban a távokat. Számold ki, milyen ritmus reális. A 6 km-nél hosszabb etapoknál úgy számolj, hogy a következő futásod távját is hozzáadod, és azt a ritmust fusd a szakaszon, amit az összegnek megfelelő távon produkálnál, ha egybe kéne futnod.

Így nem fogsz kikészülni rögtön az első futás után.

A reggel túúúl messze van, addig kifutom magam

Majdnem ez volt a Bestiák nevű lánycsapat slágere , de azért mégsem. Viszont készülj lelkileg az éjszakai kilométerekre. Számíts rá, hogy alvásra alig lesz esélyed. Szánj több időt a melegítésre, főleg, ha elbóbiskoltál kicsit a futás előtt. Ne “kómásan” ess neki a távnak. Kezdj lassabban, egy-két kilométer után növeld a tempód.  A jó hír, hogy éjjel mindenképpen hűvösebb lesz, illetve a sötét miatt gyorsabbnak is fog tűnni a sebességed. Ez meg plusz erőt adhat.

Az utolsó szakasz hozhat kellemetlenségeket

A 32. szakasz: Világos és Club Aliga között 3,2 km. Ha a célba a teljes csapat együtt akar befutni,  és van váltótag, aki Balatonvilágoson fejezi be a szakaszát, iparkodni kell vele, hogy ő is odaérjen a célhoz. Ez autóval elméletben nincs messze, de parkolóhely aligha lesz Club Aligán. A befutó környéke nehezen megközelíthető. Tehát vagy az utolsó ember egybe futja az utolsó két szakasz (Siófok – Balatonvilágos – Club Aliga) összesen 11.1 kilométerét,  vagy a 31. etapot teljesítő tag úgy kalkulál, lehet sok ideje nem lesz megpihenni, mert azért is futnia kell, hogy egyáltalán befuthasson a célba. A 3.2 km bő negyed óra alatt teljesíthető.

Bárhogy is alakul. Csak okosan, és ügyesen. Hajrá minden indulónak.

 

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!