Futás életre halálra: te le tudnál futni egy indiánt?*

Képzeld el: meztelenül állsz egy folyó mentén, mert az indiánok elvették a ruháidat. A barátodat megölték. Mielőtt veled is végeznek, játszanának egyet. Te leszel a vad, ők a vadászok. Kapsz 350 méter előnyt. A támaszpont, ami a túlélést jelenti, 10 kilométerre van.

Elindulsz, futsz, ahogy csak bírsz. Hat indián van a nyomodban. Tudod: a különbség köztetek minimális. Hallod, ahogy csörtetnek mögötted. Élő céltábla vagy, ami mozog, egy játékszer. Loholsz a prérin, éles kövek felsértik a talpadat, a futás kín, a tempó gyilkos.

Kb féltávnál járhatsz, amikor kimerülten, kétségbeesetten visszanézel, és látod, egyik üldöződ már egészen közel van hozzád. Mit teszel? Megfordulsz, szembeszállsz vele, vagy továbbfutsz?

 

Elárulok egy titkot: Ez az eset megtörtént. Volt egy fickó, aki átélte ezt. De, hogy túlélte -e?*

 

A futásnak komoly kultúrája van, mert mindig fontos szerepet töltött be az emberek életében. Törzsek tagjai ezzel tartották formában magukat, hogy vadászni tudjanak, futárok így vitték a híreket, harcosok futással edzettek a küzdelmekre, vikingek az öregedést akarták meggátolni vele.

 

Ha azt kérdezném, miért futsz, sok okot mondanál, de egyik sem lenne a felsoroltak közt

 

Miért? Mert szerencsére ma már nem kell vadásznunk az élelemre, a híreket se így visszük, és tudjuk, hogy az öregedést sem tudjuk meggátolni a futással feltétlenül. De imádunk futni. Néha nem is kell külön ok, egyszerűen csak szeretünk, mert csodás érzés kiszakadni a mindennapokból.

 

Ez a norvég író úgy érezte, még többet akar tudni a futásról. Meg akarja érteni a hátterét

 

Ezért írta meg a könyvét. Végigment a futás teljes történetén az ókortól napjainkig, és olyasmit talált, ami szinte hihetetlen:

  • Vannak népek, ahol a jégen futnak
  • Máshol meg rönkökkel a hátukon a folyóparton
  • Hogy a futás istentiszteletre is szolgált
  • Hogy milyen tempót fut egy tarahumara indián, és egyáltalán miért bír annyit futni?

 

gotaas_web (1)

*Olvasd el Thor Gotaas könyvét a futás kultúrtörténetéről, és megtudod.
Olvass bele.

Most 25% kedvezménnyel a tiéd lehet.

Kérd most!

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!