Fussak, ha megvan? Menstruáció és futás

Sokszor fölmerül bennem, hogy inkább a nőket kellene a legerősebb nemnek nevezni. Szülés, házimunkák zöme, menstruáció. Olykor férfiakat megszégyenítő bátorság, akarat. Egyetlen pasi se sértődjön meg, csak most nem róluk van szó:). Ez azért jutott eszembe, mert nemrég kaptam egy kérdést, amit nem egyedül akartam megválaszolni. Utánaolvastam a témának, edzőket kérdeztem, és eltűnődtem, milyen kemény dolga van egy nőnek. Minden hónapban meg kell küzdenie ilyesmivel. A kérdés a következő volt:

Lehet -e futni vérzés alatt főleg az első pár napban? Hasi görcsök, ill. erősebb vérzés esetén. Visszavesz – e a teljesítményből a vérzés?

Szerintem mindent a mérték határoz meg. Kérdéses ugyanis, hogy mekkora görcsökről van szó, illetve milyen teljesítményre kényszerítjük a testünket?

 

A menstruáció első napjaiban a testtömeg növekszik, elkezdenek vizesedni a végtagok, sokan úgy érzik, fel vannak fújódva, a testhőmérséklet is megnő. Ezért úgy gondolom, nem lenne szerencsés a legkeményebb edzéseket ezekre a napokra időzíteni. 

Ha a regenerálódást nézzük, akkor kerüljük a szaunát, vagy a masszázst. Ezek vérbőségfokozó, vérnyomásnövelő tevékenységek, amik ugyancsak nem túlzottan bölcs választások ezekben az időszakokban.

A futás azonban nem káros: egyenletes, könnyed tempóban akár a görcsöket is oldhatja

Nem kell tehát a menstruációra betegségként gondolni. Ez eddig is tiszta volt. Mint, ahogy az is, hogy a folyadékfogyasztásra, pótlásra fokozottan kell figyelni ebben az időszakban. Összességében elmondhatjuk, hogy edzeni edzhetsz, de a legerősebb napokon lehetőleg tartózkodj a nagyobb kihívásoktól.

Egy hozzászólás a(z) “Fussak, ha megvan? Menstruáció és futás” bejegyzéshez

  1. …én akkor is futok.
    (Van, h egyáltalán nem fáj semmi, de biztosan enyhíti a hasi görcsöket, van h a lábaim is fájnak.)Fontosnak tartom a HELYSZIN, kiválasztását!!! (Ilyenkor nem megyek pl a közeli erőbe pláne nem mondjuk szarvasbőgés idején. A városban kóbor kutyák támadtak nekem.
    Szóval csak körültekintően!!!

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!