A futással valóban ne akarjuk megváltani a világot?

Janota Zoltánnal, az Ultrabalaton szervezőjével, a BioTechUSA állóképességi szakértőjével- tizenháromszoros Ironman-nel triatlonedzővel a Nemzeti Sport készített interjút. 

Janota a felkészüléssel kapcsolatban elmondta:

Egy ilyen verseny, függetlenül a távtól és a tervezett sebességtől, tervszerű felkészülést kíván. Egy-másfél hónappal a rajt előtt kevés, ha valaki elfutkározgat. Ahogy közeledik a verseny, fizikailag és pszichésen úgy kerülünk egyre közelebb önismereti határainkhoz.

Erről mi is írtunk már, a félmaraton kapcsán, hogy vajon hetente hány kilométer ideális egy stabil félmaratoni felkészüléshez? Facebook oldalunkon megoszlottak a vélemények, de annyi biztos, semmiképp nem ártunk magunknak azzal, ha rendesen edzünk, és megkönnyítjük az életünket a versenyen.

A szakértő az UB kapcsán további praktikákat is megosztott:

A felkészülés során célszerű olyan helyet keresni, ahol szimulálni lehet a ránk váró környezetet. A dimbes-dombos vidéket, a nyílt terepet, az erősebb szelet.

Mi legyen a frissítéssel?

Janota 25-30 percenként javasolja a folyadékpótlást. Apránként, nem kell teleinni magunkat. Ha táplálékot viszünk be, akkor utána kocogó tempóra váltsunk, vagy sétáljunk. És egy újabb hasznos tipp:

A különböző gélek és szeletek elfogyasztása előtt és után célszerű pár korty vizet inni. Előbb tisztítjuk a nyelőcsövet, utóbb a megfelelő hígítást biztosítjuk.

Ezért ne akarjuk megváltani a világot

A mentális felkészülés éppen olyan fontos, mint a fizikai. Ha túlspannolt állapotban nekivágsz a távodnak, könnyen elfuthatod magad. Az UB esetén ugye váltóról van szó, a csapatszellem jegyében az ember még inkább hajlamos nagy elánnal belevetni magát, és libabőrössé futni az aszfaltot. De ne feledjük. Nem az időeredmény a mérvadó.

Lehet, hogy valakinek gyengébb az ideje, miközben közelebb van a saját maximumához. EJellemző, még a gyakorlottabbakra is, hogy valaki túlizgulja, így elfutja magát. Ilyen állapotban aztán hiába fut és pótol a megszokott módon, a hatása mégsem lesz ugyanaz. A pszichés ráhangolódás egyik fontos eleme, hogy felismerjük: a célunk a futással nem a világ megmentése.”

– tette hozzá a szakértő.

A teljes cikk az NSO oldalán olvasható.

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!