Heti hány kilométer kell egy stabil félmaratonhoz?

Egyesek szerint elegendő edzésenként 10 kilométert futni, és néhány hónap múlva mehet is a félmaraton. Kétségkívül sikerülhet, de mi lenne, ha inkább valóban futás lenne az utolsó 7-8 km is, és nem mondjuk csoszogás, sétafika, életért küzdés? Bármi közbejöhet, de a normális felkészülés meghozza a gyümölcsét.

Hallgasd meg, mit gondolunk erről.

 

Csábító számok

Az ember szereti gyorsan elérni a céljait, de a futásban, főleg félmaraton esetén ez kevéssé kifizetődő. Az eredményekért meg kell dolgozni. Ahogy a futók mindenkori alaptörvényeinél leírtam, inkább szenvedjünk az edzésen, mint versenyen.

Heti hány edzésből lehet jó félmaratont futni?

Korábban írtam arról, miket kell megtenni félmaraton előtt. Az edzések számát tekintve legalább hármat mondanék hetente. Az elején 5-6, három-négy hónap után 8-10, fél év elteltével 12 -15 kilométer/futást javasolnék. A harmadik hónaptól lehetne elkezdeni a tempóváltogatásokat, a verseny előtti 8 hétben pedig egy -egy napra két edzést is beiktathatnánk. Délelőtt 10-12 km, délután egy laza hatos, nyolcas mehetne.

Heti hány kilométer ideális egy stabil félmaratonhoz?

Az előbb leírtak szerint minimum 30, de ha a legideálisabb állapotot szeretnénk, akkor el kellene jutnunk 42 – 60 kilométerig. Kétség sem férhet hozzá, kevesebbel is teljesíthető a félmaraton, de sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad, ha rendesen felkészülsz. Hidd el, megéri.

 

 

 

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!