Így védd meg magad futás közben. 7 önvédelmi tipp futónőknek

Egyre több lányt látok egyedül futni akár kietlenebb területeken is. Nem mondhatjuk, hogy a futás veszélyes sport, de senkinek sem árt az odafigyelés, ne váljon könnyű célponttá. Ahogy sajnos Makai Viktória esete is mutatja, könnyedén bekövetkezhet a tragédia.

 

Íme néhány tipp saját kútfőből. Reméljük hasznosnak találjátok majd.


1.
Lehetőleg ne fuss egyedül vagy próbálj úgy helyezkedni, hogy mindig a közeledben legyenek. Ha olyan területen futsz, ahol esetlegesen oldalról meglephetnének, például erdős területen, akkor az út közepére helyezkedj. Így, ha bárki előugrana mondjuk egy bokor mögül, nagyobb utat kell megtennie, hogy megragadhasson. 

2. Ne hallgass zenét futás közben (vagy ne túl hangosan), hogy ne tudjanak meglepni olyan könnyen.

3. Ha egyedül futsz szabad területen, ne fusd ki magad nagyon. Mindig maradjon benned tartalék, ha bármi történne.

4. Lehetőleg olyan helyeken fuss, amelyeket jól ismersz.

5. Ha gyanús egyént veszel észre magad mögött, aki úgy tűnik, mintha követne, ne állj meg! Vagy fokozd a tempót, de ne hirtelen, hanem úgymond sunyiban, vagy a lehetőség szerint változtasd meg a futásod irányát. Pl. Fuss át az út túloldalára, aztán vissza az eredetire. Ha lehetőséged adódik, fuss át a piros lámpán. A legjobb persze, ha egyből olyan irányba folytatod a futást, ahol tudod, hogy több emberrel találkozhatsz.

6.  Ne felejtsd el. Az átlagemberek nem tudnak és nem is szeretnek sokáig futni. Ezért fontos a tempód fokozása. Még ha sprintelne is, hogy utolérjen, nem fogja bírni több száz méteren keresztül. És, ha pesszimistán nézve mégis elkap, nagyon nem mindegy, hogy milyen fizikai állapotban lesz addigra.

7. Ha a gyanús egyén biciklivel/robogóval közelítene hozzád, akkor olyan helyekre próbáld terelni magad, ahol minél nehezebb számára követni téged. Nyilván ez elméletben oldható meg könnyedén. Ezért fontos a negyedik pont, hogy olyan helyen fuss, amit ismersz. Mert akkor számottevő esélyed kínálkozik arra, hogy tudd, merre érdemes haladnod, hogy minél több akadályt gördíthess elé.

Szavazz

[poll id=”3″]

error

Tetszik? Oszd meg másokkal is!